- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.679
At lave ravioli, er en fantastisk familieaktivitet. Og lige så i skolesammenhænge.
Det kan være en fordel at have et stort køkkenbord, hvor du kan mingelere med al pastaen, mens der samles og presses raviolier.
Der findes historisk data for at der 200 år før kristi fødsel blev arbejdet med forskellige former for nudler og dumplings i Kina. Fra år 544 har man fundet kinesiske tekster som omhandler, hvordan der kan laves nudler med mel og bouillon, med æg og med rismel. Kineserne opfandt faktisk ravioli, hvor du har en tynd dej, som omgiver andre ingredienser som kød, ost og/eller grøntsager. Den kinesiske version af ravioli kaldes dog wonton.
Du kan læse mere om: Pastaens oprindelse – og lidt mere…
Jeg bruger nedenstående opskrift i skolesammenhænge, hvor eleverne prøver alle fyldene. Hvis du kun laver ét af fyldene, skal du nok fordoble portionen til en standardfamilie på 4-5 medlemmer.
Pasta – all´uovo
Christian SvaneIngredienser
- 400 g durummel
- 4 æg
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk salt
Sådan gør du
- Lav en bunke af melet med en fordybning i midten. Jeg gør det altid i en skål = mindre griseri. Ved godt det ikke er specielt Italiensko-style…
- Hæld æg, salt og olie ned i fordybningen.
- Bland melet og væden, først med en gaffel, og derefter med hænderne. Det kan være hårdt, og måske tænker du, at det aldrig bliver til en dej. Bare bliv ved. Lige pludselig bliver dejen sammenhængende.
- Når dejen er elastisk og ensfarvet, skal den hvile i køleskabet i plastikfolie i en halv times tid. Der skal æltes og gramses en del i dejen!
- Rul dejen ud med en kagerulle – så tyndt som muligt. Eller anskaf dig en pastamaskine. Det agter jeg at gøre inden længe.
Smør- og salviesauce
Christian SvaneIngredienser
- 100 g smør
- 10-15 friske salvieblade
- 1 fed hvidløg
Sådan gør du
- Skyld og vask salvien.
- Pil og pres hvidløget i en hvidløgspresser.
- Kom smørret i en kasserolle. Varm det op ved en middel varme.
- Vi skal have brunet smørret en smule, og det kræver at smørret begynder at bruse op. Så begynder det nemlig at brune, hvilket frembringer nogle helt fantalastiske nøddeagtig smage og aromaer. Hold øje og rør i smørret hele tiden, mens det brunes.
- Når smørret er brunet, smider du salviebladene i kasserollen, og kasserollen tages af blusset. Smørret fortsætter nemlig bruningen på blusset, hvilket gør den branket, hvis den forbliver på blusset.
- Rør stadig rundt i det brunede salviesmør i 2 minutter. Herefter er det klar til brug.
Tip til opskriften
Gorgonzolasauce
Christian SvaneIngredienser
- 1 pakke bacon
- 1 lille løg
- ¼ liter fløde (du kan også snildt bruge ½ liter fløde)
- 100 g Gorgonzola. En Dolce af slagen er børnevenlig
- 1 knivspids stødt muskatnød
- ¼ tsk peber
Sådan gør du
- Skær baconen i skiver.
- Varm en kasserolle op til middelhøj varme og svis og brun baconen heri.
- I mens baconen steger, hakkes et løg meget fint.
- Kom løget i kasserollen til baconen, så snart det er hakket færdigt.
- Når baconen er gylden, tilsættes fløden.
- Giv saucen et opkog og skru herefter ned på lav varme.
- Del gorgonzolaen i små stykker og kom dem i saucen. Rør stille og roligt indtil osten er smeltet og optaget i saucen.
Diverse fyld…
Her følger et par eksempler på fyld, som du kan knalde i dine raviolier. Der er uanet muligheder, når det kommer til sammensætningen af raviolifyld!
En lille samlevejledning kunne nemt hedde:
- Læg en lang plade pasta på bordet.
- Placér dit fyld med x-antal centimeters mellemrum. Ca. 1 tsk fyld pr. ravioli.
- Læg en ny plade pasta oven på den anden med fyldet.
- Tryk rundt i kanten af dine raviolier, således der ikke er luft inde i raviolien. Man kan også bruge stempler, som jeg gør på ovenstående billeder.
- Saml alle dine raviolier på en bageplade eller lignende. Du kan sagtens sætte dem på køl. Så har du forberedt maden i god tid, hvis du får gæster.
- Bring vandet i kog i en stor gryde. Smid dine raviolier i gryden og lad dem tilberede i 3-4 minutter. Sørg for ikke at have for mange raviolier i gryden ad gangen.
Så snart dine raviolier kommer op af vandet, er de klar til servering.
Raviolifyld
Christian SvaneIngredienser
Svampe, nødder & hvidløg
- 2-3 svampe (fx Karl Johan)
- 2 fed hvidløg
- 30 g valnødder
Ricotta & spinat
- 100 g ricotta
- ½ tsk stødt muskatnød
- Ca. 1 tsk citronsaft
- Smag til med salt og peber
Skinkefyld
- 150 g skinke
- ½ løg
- 1 bøffelmozzarella
- 10 blade frisk basilikum
- Smag til med salt og peber
Sådan gør du
Svampe, nødder & hvidløg
- Hak svampene og valnødder groft.
- Pil og pres hvidløget i en hvidløgspresser.
- Varm en pande op til middelhøjvarme, og kom 1-2 spsk olivenolie på panden.
- Svits svampe, nødder og hvidløg i 2-3 minutter.
- Smag til med salt og peber.
Ricotta & spinat
- Hak spinaten groft og svits den på en pande ved middelhøj varme.
- Bland ricotta og spinat i en skål.
- Smag til med salt, peber, muskatnød og citronsaft.
Skinke
- Snit løget fint.
- Hak basilikum og skinke fint.
- Skær mozzarellakugler en i masse små stykker.
- Bland alle ingredienser i en skål og mos dem godt sammen.
Tip til opskriften
Nu er dit fyld klar til samling…
Du kan gøre alverdens ting og sager med ravioli! Her er det med svampe, ricotta, nødder og ramsløg. Hertil en oliventapenade og en skummet parmesansauce.
Du kan gøre alverdens ting og sager med ravioli! Her er det med svampe, ricotta, nødder og ramsløg. Hertil en oliventapenade og en skummet parmesansauce.
Velbekomme.